top of page

מהו טיפול פסיכולוגי?

 

טיפול פסיכולוגי הוא מפגש בין שני אנשים, מטפל ומטופל, המשוחחים זה עם זה. אולם, לשיחה זו איכות שונה מהשיחות שאנו רגילים לנהל עם חברים ובני משפחה. בטיפול הפסיכולוגי, אנו לוקחים פסק זמן מהתובענות והקצב המהיר של חיי היומיום ומקדישים זמן להקשבה לעצמנו – למחשבות, זיכרונות, אסוציאציות, חלומות, תשוקות וכמיהות שלנו. כך מתברר לנו יותר מה קשה לנו ותוקע אותנו ואיפה נמצאות נקודות האור. 

 

בשונה משותף לשיחה "רגילה", הקשב של המטפל ממוקד כולו במטופל, מתוך כוונה להבין ולהרגיש את חוויותיו באופן כמה שיותר מדויק, כפי שאלו מסופרות במילים ובניואנסים לא מילוליים. באמצעות ההקשבה המיוחדת הזו וכן הידע והניסיון של המטפל, הוא עוזר למטופל לתת מילים ופשר לחוויות ותחושות שעוד אין להן מילים, ולחשוב על כיוונים חדשים להתבוננות ולהתמודדות עם הקשיים והמצוקות שהמטופל מביא.

 

הטיפול הוא מפגש בן 50 דקות, המתקיים ביום ושעה קבועים, פעם או פעמיים בשבוע. הקביעות של הפגישות עוזרת לבסס תחושת בטחון ויציבות, מעין עוגן שאנו יודעים שנמצא שם, לא משנה מה קורה לנו במהלך השבוע.

 

בטיפול אנו לומדים לזהות דפוסי מחשבה ודפוסי יחסים המניעים אותנו, ומביאים לפעמים לתקיעות ולתחושה המתסכלת ש"שוב אני באותו המקום", "איך זה קורה לי כל פעם?". כאשר במהלך הטיפול הדפוסים המרכזיים שלנו מתבררים ומתחדדים, הדבר מעניק לנו יתר חופש פעולה, ובמקומות שבהם התנהלנו באופן אוטומטי, נוצר מרחב למחשבה ובחירה.  

 

בטיפול ישנה חשיבות גדולה לקשר בין המטפל למטופל. הקשר מהווה בסיס בטוח, אמפתי ולא שיפוטי, המאפשר לגעת גם ברגשות וחוויות לא פשוטים, כאלה שקשה לנו לפעמים להודות בהם בפני עצמנו ובוודאי לספר למישהו אחר. המטפל מהווה גם מודל לדרך חדשה ומיטיבה להתייחס לעצמנו, למשל כשמתעוררים בתוכנו קולות ביקורתיים, שיפוטיים, הנוזפים בעצמנו על מה שאנו מרגישים וחווים.

 

לקשר בין המטפל למטופל חשיבות רבה גם בהיותו מעין "מעבדה" המאפשרת חקירה של דפוסי יחסים בינאישיים, היות והמטופל מביא אל הקשר הטיפולי את האופן שבו הוא נוטה להתמקם בקשרים. למשל, אדם הנוטה להיות "ילד טוב" ומרַצה, המתאים את עצמו לציפיות ולצרכים של אחרים תוך ויתור עצמי, ינהג כך גם עם המטפל. ב"חיים האמיתיים" התנהלות כזו יכולה להימשך זמן רב כמעט ללא מודעות ותוך שיתוף פעולה של אחרים משמעותיים עם הדפוס (זה די נחמד בסך הכול כשמרַצים אותנו, לא?). לעומת זאת, בטיפול, המטפל יביא את הדפוס לתשומת לבו של המטופל וינסה להבין אותו יחד אתו. בהמשך, המטופל יוכל להתנסות ב"כאן ועכשיו" של הפגישות בעמידה על צרכיו ורצונותיו, מה שיוכל לאפשר לו בהדרגה יותר חופש גם ביחסים מחוץ לחדר הטיפולים. 

 

חשוב לציין כי טיפול פסיכולוגי עשוי להיות לפעמים חוויה מעט מתסכלת. שינויים אמיתיים באים בצעדים קטנים ולאופני התנהלות חדשים לוקח זמן להתבסס. בנוסף, אחרי הכול, אנו פוגשים בטיפול את עצמנו, כולל את החלקים שאנו פחות אוהבים ולא רוצים לראות. לפעמים בטיפול מתגלים גם רגשות שלא נתנו לעצמנו לחוות לפני כן וחלקים של עצמנו שכבר חשבנו שהותרנו מאחור. ברגעים כאלה, חשוב שנזכור כי על מנת שתתרחש צמיחה וגדילה אמיתית, עלינו לאזור את האומץ לבוא במגע עם החוויה האותנטית שלנו וכל מה שהיא כוללת.

 

במהלך השנים בהן אני מטפלת נוכחתי בהתרגשות רבה ביכולתו של המפגש הזה בין נפש לנפש לחולל שינויים גדולים ויקרי ערך בחייהם של אנשים, ולאפשר הקלה ממצוקה ומסימפטומים וחוויה של חיים מלאים, עשירים ויצירתיים.

 

 

 

 

 

מאיה מקלר, פסיכולוגית בתל אביב
bottom of page